Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (2024)

Nick Doup

zondag 18 februari 2024 om 08:00

Het veldritseizoen loopt nu toch echt op zijn einde. Zondag 18 februari staat de laatste manche in de X2O Badkamers Trofee op het programma in Brussel, en daar staat Lars van der Haar op de drempel van eindwinst in het klassem*nt. Bij de vrouwen is Fem van Empel al zeker, dus staat vooral de dagzege op het spel. Wat kan Toon Aerts bij zijn tweede koersdag op rij na zijn rentree?WielerFlits blikt vooruit!

Historie

  • 17 feb Lees ook Nadat Spa-Francorchamps verdween trok de cross naar de Universiteit van Brussel 17 feb

Laatste winnaars Brussels University Cyclocross
Mannen
2023: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (3) Eli Iserbyt
2022: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (4) Michael Vanthourenhout
2021: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (5)Toon Aerts
2020: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (6)Mathieu van der Poel
2019: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (7)Mathieu van der Poel

Vrouwen
2023: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (8) Fem van Empel
2022: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (9) Denise Betsema
2021: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (10)Ceylin del Carmen Alvarado
2020: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (11)Ceylin del Carmen Alvarado
2019: Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (12)Ceylin del Carmen Alvarado

Vorig jaar

Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (13) X2O Trofee Brussel 2023
Uitslag mannen
1. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (14) Eli Iserbyt
2. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (15) Michael Vanthourenhout
3. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (16) Lars van der Haar
4. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (17) Jens Adams
5. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (18) Joris Nieuwenhuis

  • 19 feb Lees ook Eli Iserbyt zet puntjes op de i in X2O Trofee met zege in Brussel 19 feb

Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (20) X2O Trofee Brussel 2023
Uitslag vrouwen

1. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (21) Fem van Empel
2. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (22) Lucinda Brand
3. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (23) Annemarie Worst
4. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (24) Ceylin del Carmen Alvarado
5. Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (25) Denise Betsema

  • 19 feb Lees ook Fem van Empel stelt eindzege X2O Trofee veilig met winst in Brussel 19 feb

Parcours

Het parcours van de cross in Brussel is licht veranderd ten opzichte van de afgelopen jaren. Het is nog altijd een soort parkcross met een aantal stroken over geaccidenteerd terrein met een paar nijdige, steile en technische hellinkjes.

De start van de Brussels Universities Cyclocross ligt op een weg die de campus opsplitst in de VUB en de ULB. Na het startschot duiken de renners het veld in aan de Franstalige kant. Daar wacht een golvend parcours met veel hoogteverschil. Eerst krijgen de renners een bosstrook voor de wielen geschoven waar ze naar boven en naar beneden moeten lopen.

En daar, kort na de start, is de enige aanpassing gedaan: de aanloop naar de ‘carrousel’ heeft nu een U-bocht en nog twee rechterbochten. In 2023 was dat nog een enkele haakse bocht naar links, gevolgd door een rechte lijn richting het stukje draaien en keren. Die bochtencombinatie is ook iets minder ‘scherp’, waardoor de snelheid er wat hoger zal liggen.

Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (27)

Na een golvende graszone duiken ze via een spectaculaire afdaling richting het parcours op de campus van de VUB, wat meer aan de noordkant van het parcours en vooral gesitueerd rond het sportterrein.

Een andere publiekstrekker is het amfitheater van de VUB, een groene oase in treden waar de studenten tussen de lessen door even tot rust komen. Hier passeren de renners vier keer: twee keer naar beneden en twee keer naar boven. “Een cruciale strook”, aldus parcoursbouwer Erwin Vervecken. “Op deze trappenpartij kan de beslissing vallen.”

Programma en info

Programma zondag 18 februari 2024
11.00 uur: Junioren mannen, U19
12.10 uur: Beloften mannen, U23
13.45 uur: Elite vrouwen
15.00 uur: Elite mannen

Locatie
Pleinlaan 2, 1050 Brussel

Publieksinformatie
Tickets kosten 15 euro en zijn online beschikbaar via voorverkoop op de website van de organisatie. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis binnen.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemers mannen
Deelnemers vrouwen

Favorieten mannen

De strijd in de X2O Badkamers Trofee is nog niet helemaal gestreden, maar de kans dat de eindwinnaar niet Lars van der Haar heet, is klein. De kleine Nederlander van Baloise Trek Lions heeft een voorsprong van liefst 4.51 minuut op nummer twee Eli Iserbyt. Alleen pech of een opgave van Van der Haar (die dan automatisch vijf minuten verliest) lijkt Iserbyt nog kansen te geven op eindwinst. Maar normaal gesproken wint Van der Haar.

Dan hebben we ook meteen twee favorieten voor de overwinning genoemd. Fulltime crossers Eli Iserbyt en Lars van der Haar gaan de strijd met elkaar aan. Vorig jaar was Iserbyt al zegezeker in Brussel en ook dit naseizoen is hij nog altijd in vorm, getuige zijn overwinning in Middelkerke afgelopen weekend. In Lille kende hij na een slechte start dan weer een baaldag, maar dat is extra reden voor de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal om nu voor revanche te gaan.

Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (28)

Eli Iserbyt won vorige week in Middelkerke – foto: Cor Vos

Over revanche gesproken… Toon Aerts rijdt in Brussel zijn tweede cross na zijn comeback. Zaterdag keerde hij in Sint-Niklaas terug na een tweejarige dopingschorsing en deed hij het met een vierde plaats uitstekend. Zondag zal hij ook meteen zijn tweede cross rijden. De enige vraag is hoe Aerts na die lange afwezigheid ‘in koers’ een dubbel weekend verteert.

Dan volgt nog een lange reeks kandidaten op de overwinning en de andere podiumplaatsen. Wat te denken van de verrassende winnaar van Lille, Niels Vandeputte. Na zijn overwinning kwam een bijzondere statistiek naar boven: hij was pas de derde crosser van het A-team van de Roodhoofts (Alpecin-Deceuninck en voorgangers, red.) die een klassem*ntscross wist te winnen. Hij trad zo in de voetsporen van Niels Albert en Mathieu van der Poel. Trekt hij zijn topvorm door?

  • 15 feb Lees ook Toon Aerts trapte betere waardes dan ooit voor comeback: "Kleine jongetje in mij droomt van winst" 15 feb

Dan is er nog Europees kampioen Michael Vanthourenhout, die het ploegspel kan spelen met Eli Iserbyt, en Baloise Trek Lions-kopman Joris Nieuwenhuis. De Nederlands kampioen verkeert nog in goede vorm, zo liet hij zien in Middelkerke (derde) en Lille (tweede). Helaas is Pim Ronhaar dit weekend afwezig wegens ziekte.

Joran Wyseure, Jens Adams en de Brit Cameron Mason noemen we ook nog. Die laatste kan in Brussel zijn plek op het eindpodium van het X2O-klassem*nt veiligstellen. Hij verdedigt een voorsprong van ruim drie minuten op Michael Vanthourenhout. Met wat geluk kan hij ook nog de tweede plek afsnoepen van Iserbyt, die 14 seconden voorsprong heeft op Mason.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Joris Nieuwenhuis, Michael Vanthourenhout
* Toon Aerts, Lars van der Haar, Niels Vandeputte

Deelnemers mannen

Favorieten vrouwen

Bij de vrouwen is het klassem*nt van de X2O Badkamers Trofee niet meer im frage. Fem van Empel won tot nu toe alle zeven manches en leidt met liefst 8.54 minuut op nummer twee Lucinda Brand. Daarachter volgt Annemarie Worst zelfs op meer dan 20 (!) minuten van Van Empel, die inmiddels ook haar seizoen beëindigd heeft. In Brussel ontbreekt de wereldkampioene, die dus vijf minuten verliest, maar alsnog het eindklassem*nt gaat winnen.

Door de afwezigheid van toppers als Van Empel, Puck Pieterse (allebei focus op wegseizoen) en inmiddels ook Ceylin del Carmen Alvarado (rugklachten) is het aantal favorieten beperkt voor deze race in Brussel. Nederlands kampioene Lucinda Brand was vorige week nog best of the rest in Lille en aast op haar zesde overwinning van het seizoen. Daarnaast is het voor Brand belangrijk om in een cross van ploegsponsor X2O Badkamers op het hoogste podium te staan.

Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (30)

Lucinda Brand aast op haar zesde zege van het seizoen – foto: Cor Vos

Laura Verdonschot gaat het Brand echter niet cadeau doen. De Belgische werkte richting het WK op naar een topvorm en verzilverde die met een vijfde plaats in Tábor. Daarna won ze in Maldegem en stond ze op het podium in de Superprestige Middelkerke (tweede) en de X2O Trofee Lille (derde). Mocht Brand uitgeblust zijn, dan zal Verdonschot klaar staan om haar eerste grote klassem*ntscross ooit te winnen.

Brand en Verdonschot zullen waarschijnlijk de dienst uitmaken, maar de derde podiumplaats ligt voor het oprapen. Daarvoor komen meerdere kandidaten in aanmerking. Een brede groep met Annemarie Worst (vorige week nog vierde in Lille), Leonie Bentveld en Manon Bakker zal op een goede dag meedoen om het podium. Denise Betsema en Aniek van Alphen volgen daarachter.

Vanuit Belgische hoek zullen Sanne Cant en Marion Norbert Riberolle zich mengen in de strijd om de mooie ereplaatsen in Brussel. Kristyna Zemanova kan voor een Tsjechische verrassing zorgen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Laura Verdonschot, Annemarie Worst
* Sanne Cant, Leonie Bentveld, Manon Bakker

Deelnemers vrouwen

Weer en TV

Van echt winterweer is deze week geen sprake in Oost-Vlaanderen. In de dagen voor de Parkcross loopt de temperatuur regelmatig op tot in de dubbele cijfers en valt er weinig neerslag. Op woensdag verwacht Buienradar dat het 9 graden wordt in Maldegem. ’s Middags breekt ook de zon wat door. Een noordwestenwind (windkracht 3 à 4) laat het wel iets kouder aanvoelen.

De Exact Cross Maldegem wordt vanaf 13.30 uur uitgezonden door Sporza op VRT1, terwijl Eurosport 1 er om 13.40 uur aan begint. Ook de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+ schakelen dan in.

Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2024 – Vooral dagzege staat op het spel (2024)
Top Articles
Quick and Easy Vietnamese Noodle Salad with Tangy Dressing
Del Mar Race Day Results
Sugar And Spice 1976 Pdf
Terraria Artisan Loaf
Craigslist Kentucky Cars And Trucks - By Owner
Nail Salons Open Now Near My Location
Double Helicath Clan Boss
Seattle Clipper Vacations Ferry Terminal Amtrak
Abcm Corp Training Reliaslearning
iPad 10 vs. iPad Air Buyer's Guide: Is the $250 Difference Worth It?
Deshaun Watson suspension ruling live updates: Latest on settlement with NFL, reactions
Mandy Sacs On BLP Combine And The Vince McMahon Netflix Documentary
Telegram X (Android)
Craigslist Shallotte
Gulfport Senior Center Calendar
The Goddess Collection
Apple Nails & Spa, 3429 Toringdon Way, Charlotte, Reviews and Appointments
Ksat Doppler Radar
American Eagle Store Locator
Pier One Chairs
What Time Is First Light Tomorrow Morning
Director, Regional People
Swissport Timecard
Magicseaweed Capitola
Chatzy Spanking
Sejinming Telegram
Currently Confined Coles County
Qcp Lpsg
Craigslist Used Motorhomes For Sale By Owner
Lkq Pull-A-Part
Craigslist Cars And Trucks Delaware
Balmorhea Fishing Resort & Rv Spaces
Seller Feedback
Walmart Careers Application Part Time
Of Course! havo/vwo bovenbouw
Why Does Tyrus Always Carry His Belt
Dinar Guru Iraqi Dinar
Bank Of America Financial Center Irvington Photos
Flowers Jewel Osco
Feetfinder Reviews Trustpilot
NO CLUE: deutsche Übersetzung von NCT 127
Busted Newspaper Mcpherson Kansas
Kronos.nyp
Server Jobs Near
Online-Shopping bei Temu: Solltest du lieber die Finger davon lassen?
Georgiatags.us/Mvdkiosk
David Knowles, journalist who helped make the Telegraph podcast Ukraine: The Latest a runaway success
Osrs Nex Mass
Skid B Gon Brake Pads
Tetris Google Sites
Potion To Reset Attributes Conan
Turtle Beach Velocity One Factory Reset
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5761

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.